Home | Flinke exportgroei mogelijk: grote vraag naar productiemachines betonnen elementen

Flinke exportgroei mogelijk: grote vraag naar productiemachines betonnen elementen

deal oxgreenfield

AMSTERDAM, 12 september 2022 De Nederlandse investeerder OxGreenfield participeert in Humarbo Machinery en gaat samen met de huidige aandeelhouders het werkveld aanzienlijk verruimen. Humarbo is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van machines voor het produceren van betonnen elementen als dwarsliggers en kabelkokers voor treinrails, afwateringsputten en schachten voor infra-toepassingen en tegels voor in de tuin. Daarnaast heeft Humarbo samen met C2 Creation (onderdeel van MBI de Steenmeesters) en J&V Techniek een unieke tegel én productielijn ontwikkeld, die wereldwijd op de markt gebracht gaat worden.

Humarbo, met een omzet van 6 miljoen euro en twintig mensen op de loonlijst, verkoopt zijn machines nu nog vooral in de Benelux en Duitsland. OxGreenfield ziet goede mogelijkheden dat werkveld te verruimen naar een global footprint, verklaart partner Harm Langen waarom zijn investeringsmaatschappij is ingestapt. ‘Wij zien voldoende interesse uit het buitenland en denken dat flink groeien in export goed mogelijk is.’ Vanuit een sterke positie op de thuismarkt en door de goede samenwerking met haar trouwe klanten, heeft Humarbo zich ontwikkeld tot marktleider en heeft het bedrijf een goede uitgangspositie om de wereldmarkt te veroveren. Een belangrijke factor daarin is ook de samenwerking met C2 Creation bv (onderdeel van MBI de Steenmeesters). Deze betonwaren fabrikant heeft een procedé ontwikkeld voor het produceren van keramische tegels die versterkt zijn met een betonnen onderlaag. ‘Het biedt de consument de mogelijkheid een tegel in zijn tuin te leggen met de kwaliteit en design van keramiek en het installatiegemak van een betontegel.’ Om voor dit product een geautomatiseerde productielijn te ontwikkelen en bouwen is Humarbo een joint venture aangegaan met technisch dienstverlener/machinebouwer J&V Techniek.

Wereldmarkt

Inmiddels is de tegellijn uitontwikkeld en kan de zogenoemde Geo Ceramica wereldwijd op de markt worden gebracht. Omdat transport van zware betonnen tegels over een lange afstand niet economisch is, verzorgt MBI zelf uitsluitend de productie voor de markt binnen een beperkte straal vanuit de eigen fabriek in Nieuw Lekkerland. Voor de markt daarbuiten biedt C2 Creation het procedé in licentie aan en het levert het bedrijf de speciale keramische toptegels en de binder tussen de deklaag en het onderbeton. Humarbo/J&V bieden dan de productielijn. ‘Wij verwachten hier een wereldmarkt mee te kunnen bedienen en dat betekent dat Humarbo dus flink kan gaan groeien’, aldus Langen. Om die groeispurt in goede banen te leiden is door OxGreenfield, in goed overleg met de twee andere aandeelhouders André van der Linde en Dick van den Berg, een nieuwe directeur aangesteld: Robert Pelgrim, nu nog Directeur Operations van Von Gahlen en voordien actief als Directeur bij Tuinte.

 

Over Humarbo

Humarbo ontwikkelt en produceert machines voor de betonverwerkende industrie. De basisfuncties van de machines zijn het vullen van de matrijs met beton, het lossen van het betonnen element uit de matrijs, het plaatsen van de pallets met de producten in een tussenbuffer om te drogen, het afnemen van het gereed product vanaf de pallet en de handling van de (stalen) pallets. Deze machines worden vooral gebruikt bij de verwerking van sneldrogend beton (direct ontkisten van aardvochtig beton ofwel dry cast), maar in toenemende mate ook voor langzaam drogend beton (zelfverdichtend beton, wet cast). Humarbo levert wereldwijd met West-Europa als belangrijkste markt. Toepassingsgebieden voor de eindproducten zijn home & garden (bijvoorbeeld tuintegels, randen, opsluitingen), infrastructuur (bijvoorbeeld kabelkokers en bielzen voor spoorrails), bouw (bijvoorbeeld keerwanden) en agro (bijvoorbeeld stalroosters).

Over OxGreenfield

OxGreenfield investeert in ervaring, expertise en toewijding om ruimte te creëren voor groeiambities van ondernemers. Met als focus het versterken van management of opvolging DGA, carve out, groei en scale up en turn around richt de investeerder zich vooral op de sectoren industriële productie en zakelijke dienstverlening met een technisch component. De partners van OxGreenfield staan samen voor een indrukwekkend trackrecord. Ieder met hun eigen expertise, gaan ze samen voor de verbinding, de relatie én de resultaten.