Home | Groeiende markt van industriële afsluiters zorgt voor eerste investering van het nieuwe OxGreenfield fonds

Groeiende markt van industriële afsluiters zorgt voor eerste investering van het nieuwe OxGreenfield fonds

– OxGreenfield investeert in EVAC
– Energietransitie zorgt voor aantrekkende markt van industriële afsluiters

NAARDEN, 17 januari 2024 – De Nederlandse investeerder OxGreenfield verwerft het merendeel van de aandelen in EVAC. Het bedrijf engineert en assembleert technische oplossingen voor geautomatiseerde afsluiters en heeft de afgelopen jaren consequent groei laten zien. In combinatie met de groeiende markt van industriële afsluiters heeft dit OxGreenfield ertoe bewogen hun eerste investering te doen uit hun tweede fonds.

EVAC – Engineering Valves Actuators Controls – is gevestigd in Schijndel. Met een omzet onder de € 10 miljoen past deze overname in de huidige trend van kleinere deals in het private equity landschap. Hank Schraven, partner bij OxGreenfield, meent dat het één niet met het ander te maken heeft. ‘Bij ieder van onze overnames hanteren wij bepaalde investeringscriteria. Zo stellen wij bijvoorbeeld eisen aan de minimale winstgevendheid van een onderneming, waar EVAC aan voldoet. Verder analyseren we bij iedere onderneming de huidige situatie van het bedrijf, de groeimogelijkheden en de commerciële kansen. EVAC onderscheidt zich op al deze punten, wat het een interessante overname maakt.’

De toegevoegde waarde van EVAC ligt in de kennis van de techniek, het ontzorgen van klanten en de pragmatische benadering van klantverzoeken en servicebehoefte. Dit maakt de onderneming uniek ten opzichte van andere aanbieders en verklaart waarom het de afgelopen jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Mede door de stijgende vraag naar afsluiters bij bestaande klanten wordt verwacht dat deze groei wordt voortgezet de aankomende jaren. Het toevoegen van leveranciers en producten aan het assortiment zal hieraan bijdragen, evenals de groei bij nieuwe klanten.

Marktgroei gestuwd door energietransitie

De markt van industriële afsluiters en actuators is een gefragmenteerde markt, met enkele grote ondernemingen die zich puur richten op de handel en relatief veel kleinere ondernemingen in specifieke niches. Een speler in deze markt heeft een aantal specifieke merken van afsluiters en/of actuators die het aanbiedt, waarmee het klanten aan zich kan binden. EVAC heeft, naast exclusieve partner- en dealerships met producenten, het netwerk en de flexibiliteit om haar klanten altijd te kunnen bedienen. Naast het aanbod van merken voor afsluiters, zijn klanten geïnteresseerd in de kennis en toegevoegde waarde van hun leverancier. Ook zijn prijs, beschikbaarheid van voorraad en/of snelheid van leveren van belang. De markt van industriële afsluiters in zijn totaliteit is groeiende, vanuit de energietransitie onstaat de behoefte aan procesinstallaties voor bijvoorbeeld biogas en waterstof. Schraven denkt dat hier mogelijkheden liggen voor EVAC: ‘Met onze kennis en capaciteiten om klantspecifieke producten en/of productcombinaties te leveren, denken wij in te kunnen spelen op de toenemende vraag naar industriële afsluiters en actuators in installaties voor alternatieven voor olie en gas.’

Lange termijn continuïteit

Op dit moment hoort EVAC bij de kleinere ondernemingen in de markt. Vanuit OxGreenfield worden verdere overnames in de markt van industriële afsluiters niet uitgesloten. ‘In deze markt met relatief veel kleine spelers zien wij mogelijkheden om door middel van een buy-and-build strategie meer bedrijven aan ons te binden. Enerzijds met als doel het aanbieden van een grotere variëteit van producenten ofwel merken, anderzijds het vergroten van de klantenkring’, aldus Schraven.

Om deze groei en plannen te faciliteren blijft de verkopende DGA van EVAC, Maarten de Jongh, de komende jaren in een commerciële rol aan de onderneming verbonden. De Jongh ziet de toekomst voor EVAC met vertrouwen tegemoet: ’Ik zie er naar uit in deze nieuwe rol een bijdrage te leveren aan de verdere groei en ontwikkeling van mijn voormalig bedrijf’.
Zijn opvolger, Boris Visser, is het afgelopen jaar intern klaargestoomd om de taken van Maarten de Jongh over te nemen. Hij krijgt de dagelijkse leiding over het bedrijf, wordt medeaandeelhouder en dus ondernemer. ‘Het is altijd al mijn doel geweest om ondernemer te worden. Op deze manier is de lange termijn continuïteit van EVAC gewaarborgd en kan ik de komende jaren samen met Maarten en OxGreenfield als ondernemer dit prachtige bedrijf verder uitbouwen’, aldus Boris Visser.

Over EVAC

EVAC is actief in de markt van industriële afsluiters en actuators. Industriële afsluiters en actuators worden vaak gebruikt als onderdelen in een grotere procesinstallaties, bijvoorbeeld in skids, waarin een bepaald medium (een gas of vloeistof) stroomt. De verschillende typen afsluiters – voornamelijk kogelkranen en vlinderkleppen – worden gebruikt om de hoeveelheid gas of vloeistof te reguleren binnen een dergelijke opstelling. Actuators opereren als ‘’motoren’’ die de afsluiters besturen. Naast de in- en verkoop van gecertificeerde afsluiters en actuators, heeft EVAC zich steeds meer toegelegd op het samenstellen van producten van verschillende leveranciers alsook het aannemen van projecten. Klanten in zowel binnen- als buitenland worden door EVAC bediend.

Over OxGreenfield

OxGreenfield investeert in ervaring, expertise en toewijding om ruimte te creëren voor groeiambities van ondernemers. Met als focus het versterken van management, DGA-opvolging, carve out, groei, scale up en turn around, richt de investeerder zich vooral op industriële ondernemingen met een technisch onderscheidend karakter. De partners van OxGreenfield staan samen voor een indrukwekkend trackrecord. Ieder met hun eigen expertise, gaan ze samen voor de verbinding, de relatie én de resultaten. Met de overname van EVAC is de eerste investering in het nieuwe fonds van de investeringsmaatschappij een feit. De eerste closing van dit fonds is reeds een feit, de investeerder verwacht binnen de aankomende maanden het fonds te sluiten na afronding van de fundraising.

Voor meer informatie neemt u contact op met Hank Schraven, partner van OxGreenfield (06-55693075 of hs@oxgreenfield.nl)