Home | Organisaties aanpassen om potentieel te creëren

Organisaties aanpassen om potentieel te creëren 

We spoelen even kort terug naar eind 2022. OxGreenfield verwerft het grootste deel van de aandelen in Staka en Odink & Koenderink (O&K) en verwerft daarmee ook 50% van de aandelen in de Joint Venture ConnecTens. Met deze investering zet OxGreenfield in op de groei die verwacht wordt als gevolg van de energietransitie en de elektrificatie van onze maatschappij. Alle drie de ondernemingen zijn actief in de markt van het laagspanningsdistributienet. Staka is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van RVS- schakelkasten en dakluiken. O&K levert componenten en systemen voor de distributie van laagspanningsstroom. ConnecTens, een joint-venture van O&K en partner C&S, richt zich op de ontwikkeling en productie van innovatieve stekkersystemen en aansluitmodules voor onder andere de aansluiting van laadpalen en straatverlichting. In de synergie tussen de bedrijven huist een groot potentieel. 

Maar dat potentieel komt niet vanzelf naar boven. De toenmalige DGA Eric Masclee is tot eind 2023 actief directeur gebleven, terwijl een nieuw MT zijn intrede deed. Bij Staka voeren algemeen en commercieel directeur Mark Hendriks en operationeel directeur Richard van Vorstenbosch de dagelijkse leiding. Na het gezamenlijk met OxGreenfield bepalen van de strategie, maakte het bedrijf een mooie groei door. Dit jaar staat in het teken van het verder uitrollen van de strategie, met name op het verkennen van nieuwe markten, ook internationaal. Daarbij krijgt online marketing een nog grotere rol. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld binnenkort online hun schakelkast zelf configureren en in kleinere oplages laten produceren. 

Veel beweging

Algemeen directeur Rian en CFO Bart hebben bij O&K de touwtjes langzaam en in samenspraak overgenomen van de toenmalig directeur. Er is veel beweging in de markt geweest, we zitten midden in een ingewikkelde energietransitie. O&K heeft zich het afgelopen jaar aangepast aan de veranderende energiewereld en heeft de focus gelegd op het creëren van potentieel. 

Zeventigduizend stekkers

Bij ConnecTens worden Compacte Aansluit Modules (CAM) geproduceerd. Netbeheerders gebruiken deze voor bijvoorbeeld laadpalen en lantaarnpalen. ConnecTens heeft een stekker ontwikkeld, die het aansluiten niet alleen vereenvoudigd, maar ook versneld uitvoerbaar maakt. Het afgelopen jaar heeft ConnecTens de productie ontzettend kunnen opschalen. Om een idee te geven van aantallen: tussen april en november 2023 zijn er meer dan 70.000 stuks van deze speciale aansluitstekker geproduceerd. Dit jaar staat het slaan van optimalisatie- en efficiencyslagen op de agenda. 

Vertrouwen

Door de grote betrokkenheid en de sublieme samenwerking het afgelopen jaar, heeft OxGreenfield ontzettend veel vertrouwen in de toekomst voor deze bedrijven. De wekelijkse werksessies worden in 2024 afgebouwd, er ligt een mooie fundering voor verdere groei!

Jasper Wijman