Home | OxGreenfield investeert in duurzamer en veiliger gebruik van werkvoertuigen

Persbericht

OxGreenfield investeert in duurzamer en veiliger gebruik van werkvoertuigen

NAARDEN, 2 april 2024 – De Nederlandse investeerder OxGreenfield verwerft het merendeel van de aandelen van Rietveld Truck Rendement Service B.V.

Rietveld biedt Fleet Management en Fleet Safety producten en diensten voor alle organisaties die werken met voertuigen en machines. Met de oplossingen van Rietveld kunnen organisaties hun voertuigen en machines efficiënter, duurzamer, veiliger en comfortabeler maken. Het bedrijf biedt o.a. modulaire fleet managementoplossingen, detectie-en alarmsystemen, werklampen en 360 graden videobeeld, evenals klimaatbeheersing.

De onderneming onderscheidt zich in de markt door haar kennis van markt- en sector kenmerkende processen, technische expertise en wordt geleid door een DGA die op termijn een stap terug wil zetten. Daarnaast laat de onderneming de afgelopen jaren consequent groei zien en zijn er buy- and build kansen. De combinatie van al deze factoren heeft OxGreenfield ertoe bewogen te investeren in deze ondernemingen.

Vanuit Giessenburg, gelegen in het zuidelijk deel van het groene hart, draagt Rietveld al sinds 1994 bij aan het efficiënter en veiliger inzetten van voertuigen en rijdend materieel van haar klanten. Het levert en installeert complete systemen, bestaande uit zowel hard- als softwareoplossingen. Een compleet pakket van eigen ontwikkelde en bestaande fleet managementdiensten wordt op een eigen ontwikkeld cloud based platform onder de naam ‘EasyTrack’ aangeboden aan tal van MKB en overheidsklanten op basis van abonnementen. Uit rondvraag is gebleken dat de diensten van Rietveld worden ingezet bij bedrijf kritische processen van haar klanten.

Hank Schraven, partner bij OxGreenfield, geeft aan dat deze twee aspecten een belangrijke rol hebben gespeeld bij de besluitvorming om in deze bedrijven te investeren: ‘Het feit dat een deel van de omzet voorspelbaar is en dat klanten voor langere tijd verbonden zijn aan Rietveld, geeft de onderneming tijd en ruimte om haar dienstverlening op een continue basis te verbeteren. Wij gaan als betrokken aandeelhouder helpen dit te organiseren, met als doel dat de activiteiten van Rietveld nog relevanter worden en voor langere tijd blijven voor haar klanten’.

De toegevoegde waarde van Rietveld ligt in de kennis van markt & sector kenmerkende processen, de techniek, het ontzorgen van klanten en de pragmatische benadering van klantverzoeken en servicebehoefte. Dit maakt de onderneming uniek ten opzichte van andere aanbieders en verklaart waarom het een sterke groei doormaakt. Mede door de stijgende vraag naar voertuigautomatisering bij bestaande klanten wordt verwacht dat deze groei wordt voortgezet de aankomende jaren. Het toevoegen van nieuwe diensten en functionaliteit op bestaande systemen zal hieraan bijdragen, evenals de groei bij nieuwe klanten.

Marktgroei gestuwd door duurzaamheid en veiligheid

De markt van fleet management en veiligheidssystemen kenmerkt zich als een volwassen markt, met enkele grote ondernemingen die zich richten op klanten met grotere vloten met gestandaardiseerde oplossingen en een aantal kleinere spelers die zich richten op klanten met kleinere en middelgrote vloten en/of specifieke software of functionaliteit. Een kleine speler in deze markt kan zich

onderscheiden door een hogere mate van service en een flexibelere aanpak. Als gevolg van maatschappelijke ESG-doelstellingen neemt de wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid en veiligheid toe. Data en dataverwerking gaat hierbij een steeds belangrijkere rol spelen. Het inzichtelijk krijgen maar ook het vastleggen van bijvoorbeeld efficiënter, duurzamer rijgedrag is voor een transportonderneming van groot belang, dit zal naar verwachting gaan toenemen.

Aantrekkelijke uitgangspositie

Op dit moment hoort Rietveld bij de kleinere ondernemingen die actief zijn in deze markt. Door haar pragmatische aanpak is de onderneming juist uitstekend gepositioneerd om data vanuit verschillende databronnen en systemen met elkaar te verbinden en te verwerken tot relevante informatie voor haar klanten, vaak gefaciliteerd door een koppeling met de transport management en/of ERP systemen die de klant al heeft. OxGreenfield is van mening dat Rietveld een aantrekkelijke uitgangspositie heeft. ‘In deze markt met een beperkt aantal grote en minder wendbare spelers zien wij mogelijkheden voor Rietveld om in te spelen op de vraag naar modulaire systemen met verschillende functionaliteiten. Zo zien we bijvoorbeeld ook mogelijkheden om door middel van een buy-and-build strategie bepaalde functionaliteit aan ons te binden. Enerzijds met als doel het aanbieden van een grotere variëteit van diensten in eigen beheer, anderzijds door het vergroten van de klantenkring’, aldus Schraven.

Om deze groei en plannen te faciliteren blijft de verkopende DGA van Rietveld, Pleun Rietveld, de komende jaren aan de onderneming verbonden. Rietveld ziet de toekomst voor Rietveld met vertrouwen tegemoet: “Ik zie er naar uit om samen met OxGreenfield te werken aan de verdere groei en ontwikkeling van ons prachtige bedrijf. Ik blijf de komende jaren aan als Algemeen Directeur van de Rietveld Groep, samen met OxGreenfield gaan we onze organisatie optimaliseren en laten groeien, zodat het in de toekomst ook zonder mijn directe betrokkenheid verder kan.”

Over Rietveld

Rietveld is actief op het gebied van Fleet Management Software en Safety Solutions één van de weinige partijen met een “one-stop-shop” benadering. Met zelf ontwikkelde software en een selectie van third party leveranciers levert Rietveld complete en modulair opgebouwde fleet managementsystemen en veiligheidsproducten.
Pleun Rietveld: ‘’Het is onze missie om samen met onze klanten en partners mee te helpen in het verduurzamen van organisaties, verhogen van het bedrijfsrendement en het bieden van veiligere, comfortabelere werkomstandigheden met voertuigen, machines en objecten.’’
‘’Rietveld regelt alles voor je op maat. Vanaf onderzoek tot de ontwikkeling en het leveren van de nieuwste updates. Wij ontwikkelen onze eigen fleetmanagement telematica software en video telematica software met real-time camerabeelden. Daarnaast werken we alleen met betrouwbare TMS partners en leveranciers voor aanvullende producten en samenwerkingen. En met dit alles, leveren wij persoonlijke service vanaf het eerste advies t/m de installatie van hardware, software en onderhoud.’’

Over OxGreenfield

OxGreenfield investeert in ervaring, expertise en toewijding om ruimte te creëren voor groeiambities van ondernemers. Met als focus het versterken van management, DGA-opvolging, carve out, groei, scale up en turn around, richt de investeerder zich vooral op industriële ondernemingen met een technisch onderscheidend karakter. De partners van OxGreenfield staan samen voor een

Indrukwekkend trackrecord. Ieder met hun eigen expertise, gaan ze samen voor de verbinding, de relatie én de resultaten. De investering in Rietveld is alweer de 2e in het nieuwe fonds. De eerste closing van dit fonds is reeds een feit, de investeerder sluit binnen enkele weken de fundraising voor OxGreenfield Fund II af.

Voor meer informatie neemt u contact op met Hank Schraven, partner van OxGreenfield (+31655693075 of hs@oxgreenfield.nl)