Home | Het draait niet om ons

Het draait niet om ons

Door: Dirk Jan Renee

Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Bij bedrijven komen! Ik doe er alles aan om een bedrijf echt te snappen, de ondernemer te begrijpen. Te weten waar hij vandaan komt en waar hij naartoe wil. Als wij kunnen investeren om die doelen waar te maken, ja, daar heb ik echt plezier in. Eerlijk gezegd vind ik persoonlijk de kleine details van een transactie minder interessant, maar het hoort er natuurlijk ook gewoon bij. 

Maar laten we wel wezen, uiteindelijk draait het niet om mij of om ons Private Equity bedrijf. Het gaat om individuen, een DGA die een investeerder zoekt om een doel te bereiken. Een directeur-eigenaar die ermee wil stoppen, maar zijn bedrijf ook in goede handen wil achterlaten. En die wil dat zijn medewerkers goed achterblijven. De CEO die eigenaar is en van zichzelf weet dat hij hulp nodig heeft bij bepaalde onderdelen van de bedrijfsvoering. Dat zijn de dingen die belangrijk kunnen zijn voor hen. Het is onze rol om dat te snappen, om goed te luisteren, tegenwicht te bieden als dat nodig is en te bekijken of we de juiste investeringspartij zijn voor zijn vraag. 

Prachtig bedrijf

Nog niet zo lang geleden hebben we een deal gesloten met een mooi bedrijf: D&MS. De DGA wist dat hij kon groeien, maar hij wist ook dat het opschalen zaken met zich meebracht waar hij zelf minder plezier uit zou halen. Er was behoefte aan hulp. Absoluut niet op het gebied van de producten, diensten en systemen die de organisatie levert, want dat doen ze perfect, daar kunnen wij niets aan verbeteren. Maar aan de ‘achterkant’ is er wel behoefte aan bijvoorbeeld het opschalen van de operatie. Dat zijn zaken waar we mee uit de voeten kunnen! De DGA blijft actief betrokken bij het bedrijf en zal zich met name richten op business development en sales. Wij begeleiden onder meer het wervings- en selectieproces voor de nieuwe directeur. Waar ik ontzettend veel respect voor heb, is dat de DGA  een prachtig bedrijf heeft opgebouwd, waar nog steeds heel veel groeipotentie in zit, maar dat hij zelf heel goed weet waar zijn krachten liggen. 

Arrogantie

Bij dat soort bedrijven passen onze investeringen heel goed. We weten wat we kunnen en willen en het is belangrijk om nooit arrogant te zijn. Om groter te willen worden, omwille van het groter worden. Nee, het moet passen, er moet een klik zijn. Wat dat betreft vind ik in z’n algemeenheid dat PE zijn eigen rol niet moet overschatten. Het gaat namelijk om de mensen in het bedrijf. In alle bescheidenheid denk ik dat wij, mijn partners en ik, nét even anders te werk gaan. Maar dat past nu eenmaal bij ons!