Home | Mijn MBA in de praktijk

Door: Hank Schraven

Als ondernemer weet ik als geen ander hoe hobbelig de weg kan zijn. Sinds 2008 ben ik zelf ondernemer, als adviseur in turn-around situaties, maar ook als hands-on investeerder en als eindverantwoordelijk manager van een aantal ondernemingen. Daarvoor werkte ik bij ABN AMRO en Robert Walters. Ik kan inmiddels buigen over relevante ervaring in het investeerdersvak, van deal sourcing en deal execution tot betrokken aandeelhouderschap. 

Mijn rol binnen OxGreenfield is heel divers, ik voer veel gesprekken met adviseurs, manage transacties en ben aanspreekpunt voor onze investeerders. Daarnaast besteed ik veel tijd aan onze bedrijven om ervoor te zorgen dat de onderneming zich verder kan ontwikkelen. Als een DGA inziet dat zijn positie een lange termijn continuïteit in de weg zit en/of dat er iets anders nodig is om door te kunnen groeien, is verandering noodzakelijk om verder te komen. En daar komen wij om de hoek. Samen met de mensen die bij de betreffende onderneming werken: door hen te ontwikkelen en met hen samen te werken, ontwikkel je het bedrijf als het ware. En daar zijn wij uitermate goed voor geëquipeerd. We helpen als betrokken aandeelhouders, we nemen de verantwoordelijkheid voor de moeilijke beslissingen over. En we snappen dat een DGA zijn ‘kindje’ door wil geven aan een partij die hij of zij vertrouwt. Daar draait het toch vaak om in ons vak! 

De wind is een gegeven

Als ondernemer weet ik dat ondernemerschap juist de ultieme eigen verantwoordelijkheid is om er iets van te maken. En dat is wat we doen. Of dat altijd zonder slag of stoot gaat? Natuurlijk niet. Dingen lopen nooit precies zoals je verwacht had. Het draait om het vermogen tot aanpassen in onverwachte situaties, omgaan met tegenslagen en die weten om te buigen. Je zou het kunnen vergelijken met zeilen, iets wat ik ook graag doe. De wind is een gegeven. Daar moet je op anticiperen. Linksom of rechtsom kom ik dan bij mijn doel, dat typeert mij. Ik bijt me vast en ik zal er komen. En dat is precies wat we doen bij ondernemingen: met kundige mensen veranderingen initiëren, organiseren en executeren. 

MBA in praktijk

Natuurlijk heb ik mijn neus als ondernemer ook weleens gestoten. Ik heb als het ware een MBA in praktijk gedaan en dat heeft me ook wat leergeld gekost. Bij de eerste onderneming waarin ik investeerde, liep niet alles vlekkeloos, to put it mildly. Ik weet inmiddels dus ook dat je een verkeerde investering kunt doen. Een dure les, maar die is niet voor niets geweest. Nu verzilver ik dat leergeld door kansrijke ondernemingen verder te brengen. Ik ben er trots op dat ik besloot om toch door te zetten. Om kansen te zien en te grijpen. Eerst door Ox. op te richten en later om samen te gaan werken met de andere partners van OxGreenfield. 

Ondernemers zijn investeerders

Wat voor mij belangrijk is, is vertrouwen. Het feit dat ondernemers waarmee we samen werken, later zelf ook investeerders worden, zegt veel. Daar ben ik trots op, dat geeft energie en dat maakt ook dat ik elke dag enthousiast aan de slag ga. Dat wil ik ook zien bij de mensen om me heen. Dát en het vermogen om met welke wind dan ook de zeilen goed te zetten. En waar we dan over tien jaar staan? Dan hebben we een volwassen investeringsbedrijf met een goed team dat onafhankelijk is van de huidige partnergroep en werken we nog steeds in hetzelfde segment. We blijven onze rol als investeerder en operationeel betrokken partij waarmaken bij technisch competente B2B-bedrijven in het industriële domein. Dat er in ieder geval nog maar veel succesvolle transacties mogen volgen en dat we met elkaar nog meer ondernemingen naar een volgend niveau in hun ontwikkeling mogen tillen.