Home | Ruimte om te groeien

Ruimte om te groeien

Rogier: “Toen ik begin 2020 aantrad bij Holland Water zat het bedrijf al een tijdje vast tussen tafellaken en servet. Een prachtige MKB-onderneming met een uniek water-tech product, maar tegelijkertijd nog klein en kwetsbaar. Oprichter Leo de Zeeuw vroeg mij te helpen om het bedrijf naar het volgende niveau te tillen en het enorme potentieel eruit te halen. Daar had ik wel oren naar, dus we maakten een plan voor zeven jaar en gingen op zoek naar een investeringspartner.”

“We spraken met diverse partijen, maar uiteindelijk kozen we zonder twijfel voor OxGreenfield. Onder andere omdat zij bereid waren te investeren in een stevig managementteam, salesteam en andere specialisten die we toen nog ontbeerden, en bovendien in een flinke buy-and-build pot om acquisities mee te kunnen doen. Maar vooral omdat zij begrepen dat duurzame groei op de middellange termijn aanlooptijd en ademruimte nodig heeft. Ze spraken hun vertrouwen uit in het bestuur, kneedden samen met ons verder aan het strategisch plan, en manoeuvreerden zich vervolgens in een ondersteunende rol. Zij gaven en geven ons op verschillende manieren zuurstof.”

Buy-and-build strategie

“Een onderdeel van het groeiplan is het overnemen van branchegenoten. Onlangs hebben we alweer de derde acquisitie afgerond en er zit nog meer in de pijplijn. Daarbij vormen de partners van OxGreenfield en de bestuurders van Holland Water een geolied dealteam. Bij de allereerste deal zaten we nog tegenover elkaar, sindsdien onderhandelen we schouder aan schouder met overnamekandidaten. Dat is ontzettend fijn werken. We hebben samen een robuust fundament neergelegd en sindsdien voeren we stapje voor stapje het tempo op. Tot nu toe gaat dat voorspoedig, sinds 2020 zijn we met ruim 250% gegroeid.” 

Snelle groei door veel niet te doen

“Holland Water is ondertussen marktleider in technologie-gedreven drinkwaterbeheer en stuwt de sector richting slimmere en duurzamere beheermethoden. Maar we willen ook een slimme en duurzame werkgever zijn. We verliezen onze purpose en middellange termijn strategie nooit uit het oog, en zeggen volmondig ‘nee’ tegen alles dat de essentie niet raakt. Hierdoor kan ons team zich focussen, en worden activiteiten snel, zorgvuldig en volledig uitgevoerd. Zo krijgen we veel voor elkaar zonder dat het ten koste gaat van het welzijn van onze mensen.“

Gebalanceerd werkgeverschap

“Het welzijn van het team heeft ons volle aandacht. Gebalanceerd werkgeverschap met oog voor zowel productiviteit als mens is goed voor de gezondheid van de individuele teamleden, maar ook voor die van het bedrijf. Want medewerkers die lekker in hun vel zitten, zijn productiever en collaboratiever dan medewerkers die met hun ziel onder de arm lopen. Daarom bieden we bijvoorbeeld professionele coaching aan in de vorm van begeleide natuurwandelingen. Niemand hoeft, iedereen mag. Zit je niet lekker in je vel? Dan staat onze coach voor je klaar. Ook hierin ondersteunt OxGreenfield ons beleid, en dat is best bijzonder. Als je net een paar miljoen hebt geïnvesteerd, dan is het best verleidelijk om ieder dubbeltje drie keer om te draaien en initiatieven te ontmoedigen die niet direct een aantoonbaar effect op de top-line of bottom-line hebben. Maar zo zit OxGreenfield niet in de wedstrijd, zij weten dat je uiteindelijk verder kan rennen met een gezond hart!”

Jasper Wijman