Home | De kunst van het samenwerken met een investeerder

Bavak Beveiligingsgroep is een leidende speler op het gebied van hoogwaardige technische beveiligingen. Het is dé system integrator leverancier van totale elektronische-, cyber-, en fysieke beveiligingsoplossingen voor overheidsinstanties en multinationals, nationaal en internationaal. De beveiligingsoplossingen worden ontworpen en geïmplementeerd door Bavak, van hard- en softwareoplossingen tot perimeterbeveiliging, objectbeveiliging en detectiesystemen. Het bedrijf voert ook de service en onderhoud uit aan de beveiligingssystemen die al geïnstalleerd zijn. Een mooie groeimarkt, zeker als je bedenkt dat veiligheid in zowel het publieke als private domein steeds belangrijker wordt. 

En dat was ook één van de redenen voor OxGreenfield om in 2020 in te stappen. De markt groeit niet alleen, de vraag en technologieën veranderen ook razendsnel. Door meer dreiging door bijvoorbeeld geopolitieke instabiliteit en door nieuwigheden als drones en AI, moet er snel geschakeld kunnen worden. Het team van specialisten bij Bavak is daar zeker voor toegerust. Jasper: “De trends in de markt zijn natuurlijk enorm veranderd sinds de oprichting van Bavak in 1974. De cyber component is steeds belangrijker geworden en er is een verschuiving van hardware naar software. Dat vraagt natuurlijk ook iets van het niveau van de mensen die bij ons werken. De business is steeds complexer geworden. We werken inmiddels met honderd mensen elke dag aan de veiligheid van mooie organisaties. We zijn klein genoeg om flexibel te kunnen werken en groot genoeg om flinke projecten aan te pakken. Sinds ik aan boord ben, is het aantal medewerkers uitgegroeid van 50 naar 100.” 

De klik is van belang

Jasper is inmiddels al 7 jaar aan boord bij Bavak. De vorige eigenaren zochten opvolging en zagen in hem de perfecte kandidaat. Jasper had een eigen onderneming in drone-technologie en besloot zijn kennis en ervaring in te gaan zetten voor Bavak. “En dat heb ik altijd met plezier gedaan. Toen de eigenaren uit wilden gaan stappen, begon de zoektocht naar een investeerder. Wij vonden het vooral belangrijk dat het een partij zou worden die goed paste bij het DNA van Bavak. Vanaf moment één was er een klik met de mensen van OxGreenfield. Het blijft toch mensenwerk, dus die klik was voor ons van groot belang. Daarnaast heeft OxGreenfield een heel goed team met betrokken mensen. Ze gaan voor resultaat. Voor ons was het ook belangrijk dat de investeerder complementair zou zijn aan ons. OxGreenfield begrijpt echt wat wij doen en we liggen op één lijn met de groeiambities. Het is de kunst van het samenwerken met een investeerder dat er regelmatig contact is en dat iedereen zuiver blijft in zijn eigen rol. Ze adviseren ons heel goed en kijken bijvoorbeeld naar add-ons. De mensen van OxGreenfield zijn daarnaast excellente sparringpartners en we hebben een prima verstandhouding met elkaar. Vaak hebben we aan een half woord van elkaar al genoeg.”   

Helemaal op mijn plek

De afgelopen jaren is Bavak dan ook flink gegroeid. In omzet en resultaat. Jasper: “We hebben niet alleen strategische keuzes gemaakt en nieuwe bedrijfsactiviteiten opgezet. We hebben ook flink onder de motorkap laten kijken naar mogelijke verbeteringen in interne structuren. We haakten een organisatieadviseur aan om een frisse blik van buiten te krijgen. De inspanningen van OxGreenfield hebben echt als een vliegwiel gewerkt. De winstgroei hadden we niet kunnen doormaken zonder hen. Wij moeten het uiteindelijk als bedrijf zelf waarmaken natuurlijk, maar de adviezen en strategische keuzes hebben uiteraard enorm bijgedragen aan het succes. En ik persoonlijk zit ontzettend op mijn plek, het ondernemen in een groter bedrijf past prima bij mij, ik haal ontzettend veel voldoening uit het upscalen.” 

Jasper Wijman