Home | De puzzel valt snel in elkaar

De puzzel valt snel in elkaar

Als je binnenkomt in de Tilburgse vestiging van Costo, voel je het meteen. Dit is een open bedrijf, transparant, hier ben je welkom. Een grote tafel waar iedereen samen luncht, een groene wand, een grap over het watergeven van de verticale planten. Open kantoren, een blik op de hardwerkende professionals. CEO en mede-eigenaar Erik Koudijs staat met beide benen op de grond en ín het bedrijf. Geheel op z’n eigen manier. Erik: “Ik kwam uit een grotere organisatie en wist dat Costo mijn leven ging veranderen. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad!” 

Costo groep heeft drie vestigingen, in Tilburg, Gorinchem en Porto (Portugal). Erik: “In Tilburg doen we alles wat met de software te maken heeft, in Gorinchem en Porto ligt de focus op onze hardware oplossingen. Met die drie vestigingen samen zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen groeien door de automatisering van hun intralogistieke processen. In september 2021 stapte OxGreenfield in om verdere groei en ontwikkeling mogelijk te maken en volgde ik de toenmalige eigenaren op als CEO. Ze zijn nog steeds betrokken bij het bedrijf. Of dat makkelijk was? Eerlijk gezegd niet altijd natuurlijk. Zij gaven hun kindje min of meer uit handen en daar moet je met elkaar vertrouwen in krijgen. We hebben een goede brug kunnen slaan.”

Vertrouwen

“Alles draait om vertrouwen. In ons team, waar ik iedereen vrijheid en keuzes geef om dingen te doen. Dat wil niet zeggen dat iedereen zomaar wat doet, integendeel. We werken echt samen om elk project goed af te ronden. Om alle klanten tevreden te hebben en houden. Maar er moet ook vertrouwen zijn in onze investeerder OxGreenfield. En vice versa. Ik ervaar echt mede-eigenaarschap, OxGreenfield voelt niet als een grootaandeelhouder. Ze zijn een sparringpartner en hebben een groot aandeel gehad in onze verdere professionalisering. We werken veel samen met partner Harm en we vinden het allebei prettig om zaken niet te laten sudderen. Als er iets is: voor de draad ermee. Harm is een echte sparringpartner. Er is nog veel groei mogelijk en we houden die focus vast. We zijn een grote speler, met de geneugten van een klein bedrijf, van een platte organisatie. En dat wil ik graag zo houden.”  

Sprong gewaagd

“Waar we over een aantal jaar staan? Dat kan ik wel schetsen, maar dan moet ik even terug naar het begin. Ik zei al dat toen ik begon, ik wist dat mijn leven zou veranderen. Ik zat op een mooie zetel in mijn vorige baan, maar het ondernemerschap trok me altijd al. En eerlijk gezegd ben ik in het diepe gesprongen bij Costo. Natuurlijk met alle ervaring en kennis en kunde die ik opgebouwd had, maar toch. Ik wist ook dat ik de eerste jaren zelf aan de slag moest, zelf postzegels likken zeg maar. En dat ik meer uren zou gaan werken dan ooit tevoren. Dat heb ik gedaan en doe ik nog steeds. Met plezier. We zijn elke dag aan de slag om professionalisering door te voeren. Er staat een goed MT-team, de orderportefeuille is prima gevuld, we trekken de juiste professionals aan en mensen werken graag bij ons. Ik zit echt bovenop de business en onze klanten. Over een paar jaar hebben we nog meer slagen gemaakt en zijn we verder gegroeid. En dan zijn we nog steeds de open, transparante organisatie die we zijn. Mijn droomklanten zijn tevreden klanten, klanten met wie we samen naar de toekomst willen en kunnen kijken. Ik heb een duidelijke visie en de puzzel is verrassend snel in elkaar gevallen. Nu lekker doorbouwen! Persoonlijk ben ik blij dat ik de sprong heb gewaagd!” 

Erik Koudijs