Home | Investeringsperiode fonds I succesvol afgesloten

Investeringsperiode fonds I succesvol afgesloten

De interesse van OxGreenfield ligt bij bedrijven die veel waarde toevoegen in de keten waarin zij werken. De focus ligt ook op de groeikansen in de markt. De ondernemingen waarin we investeren zijn onderscheidend op technisch gebied en ze zijn actief in een business-to-business omgeving. Daarnaast is er de wil van de directeur-eigenaar (DGA) om op termijn het stokje over te willen dragen. Dat zijn een paar van de criteria waar wij ons strikt aan houden. We investeren naast kapitaal, ervaring, expertise en toewijding om zo ruimte te creëren voor de groei van een onderneming. En dat in een nichemarkt: de sector industrie met een hoogwaardige technische component.

In ons eerste fonds hebben we mooie resultaten behaald. In 3,5 jaar tijd realiseerden we 10 transacties: 8 zelfstandige ondernemingen en 2 add-on’s. We focusten op groei, DGA-opvolging en professionalisering. Alle portfoliobedrijven presteren naar behoren, alle key MT-posities zijn ingevuld en de rendementsdoelstelling voor het fonds zijn on track, De omzet van de portfoliobedrijven is ruim € 100 miljoen en de EBITDA circa € 15 miljoen. Het aandelenbelang van OxGreenfield ligt tussen de 60 en 90%. Bij nagenoeg alle ondernemingen is de DGA mede-aandeelhouder in de nieuwe structuur en is de opvolging van de DGA een thema, net als professionalisering en groei. De komende periode ligt de focus op verdere waardecreatie binnen de ondernemingen en binnen 1 tot 2 jaar verwachten we de eerste exits te realiseren.

Overzicht bedrijven

Exakt Fijnmechanica: hoogwaardige verspaner van precisie-onderdelen van zowel metaal als kunststof.

Bavak Security group: system integrator van hoogwaardige elektronische-, cyber-, en fysieke beveiligingsoplossingen, incl. service en onderhoud. 

Holland Water: ontwikkeling, levering en onderhoud van waterbehandelingsystemen voor legionella bestrijding & preventie.

Costo Intralogics: ontwikkeling en levering van geïntegreerde logistieke systemen voor intern transport, orderpicking en opslag, incl. de bijbehorende software.

D&MS: system integrator van broadcasting IT oplossingen, incl. service en onderhoud.

Humarbo Machinery: producent en ontwikkelaar van machines voor de betonverwerkende industrie.

Staka: producent en ontwikkelaar van rvs-schakelkasten en dakluiksystemen.

O&K, Connectens: totaaloplossingen voor het laagspanningsnetwerk voor onder andere de electriciteitsvoorziening, (rail)infra en openbare verlichting

Hands on

Het hele OxGreenfield team is hands-on aan de slag gegaan met deze bedrijven. Maar eerst zochten we of er een klik was tussen ons en de ondernemer(s). Want dat is een belangrijke factor voor succes. Die samenwerking gecombineerd met onze specialisaties, ervaring, drive, expansiekunde en oprechte betrokkenheid, zorgt voor lange termijn continuïteit en mooie rendementen. We horen van alle bedrijven terug dat ze nieuwe ruimte en mogelijkheden ervaren om samen het bedrijf uit te bouwen. Bij alle bedrijven zijn grote stappen gezet in strategievorming en organisatieontwikkeling. Nieuwe managers zijn aangetrokken om het team te versterken en het financieel, operationeel en commercieel inzicht is vergroot. Onze investeerders vertrouwen ons kapitaal toe, de verantwoordelijkheid om waarde te creëren bij ondernemingen, en zo rendement te maken, ligt uiteraard bij ons. Maar het is mooi om te merken dat een groot deel van onze investeerders, vaak de oud-ondernemers, graag meedenken over de juiste invulling in individuele gevallen. De actieve ondersteuning op het gebied van strategie, management en organisatie zit dus niet alleen in DNA van ons team. Er wordt inmiddels geïnvesteerd vanuit Fonds II en we hebben al een substantieel bedrag aan gecommitteerd kapitaal opgehaald. We verwachten de komende maanden de fondsomvang verder te vergroten, zodat we nog meer kansrijke technische MKB-bedrijven kunnen laten excelleren.